Σχετικά με το ΚΠΕ

Το νέο Κ.Π.Ε. Γρεβενών βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την πόλη των Γρεβενών (περίπου είκοσι λεπτά με το αυτοκίνητο), κοντά στο χωριό Ζιάκας (1χλμ από το χωριό, στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης Θ.Ζιάκα). Με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, τα Γρεβενά απέχουν λιγότερο από δύο ώρες από την Θεσσαλονίκη και μία ώρα από τα Ιωάννινα. Από την Αθήνα το ταξίδι διαρκεί περίπου πέντε ώρες.

 kpe-ziaka1

Το Κέντρο βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Όρλιακας σε υψόμετρο 1007 μ σε ένα εκπληκτικό, από άποψη φυσικής ομορφιάς τοπίο, στο οποίο ανακαλύπτει κανείς σπάνια οικοσυστήματα. Η κορυφή του βουνού είναι στα 1464. Η περιοχή μας εκτείνεται μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων Ζιάκας - Σπηλαίου - Λάβδας - Πολυνερίου.

Το ΚΠΕ Θ.Ζιάκα ιδρύθηκε από το ΥΠ.Ε.Π.Θ. με την απόφαση Γ7/134908/26-11-2004, στελεχώθηκε το Νοέμβριο του 2005 με πέντε (5) εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαφόρων ειδικοτήτων και από το Δεκέμβριο του 2006 λειτουργεί στις κατασκηνώσεις Θ.Ζιάκα. Με την Υπουργική Απόφαση 127104/Γ4/12-10-2010 τα Κ.Π.Ε. Ζιάκα και Γρεβενών συγχωνεύονται σε ένα Κ.Π.Ε. με την ονομασία Κ.Π.Ε. Γρεβενών. Η έδρα του νέου Κ.Π.Ε. Γρεβενών θα ορισθεί έπειτα από εισήγηση του νεόυ Δήμου Γρεβενών, μετά την ανάληψη καθηκόντων της Νέας Δημοτικής Αρχής (01-01-2011). Το νέο Κ.Π.Ε. Γρεβενών μπορεί να χρησιμοποιεί ως πεδίο δραστηριοτήτων του τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό και από τα δύο πρώην Κ.Π.Ε. (Ζιάκα και Γρεβενών).

Δέχεται μαθητές από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, σε μονοήμερες και πολυήμερες εκπαιδευτικές επισκέψεις, οι οποίοι προέρχονται από σχολεία όχι μόνο των νομών εμβέλειας του Κέντρου αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα